Wykonanie
Tort
bezowy ostatnimi czasy cieszy się w cukierniach ogromny powodzeniem. Jeśli mamy na niego ochotę w godzinach popołudniowych możemy
mieć problem z jego kupnem. Jest on dosyć
drogi, a nikt nie wie jak prosto można go zrobić.
Potrzebne produkty:Na
bezę6
białek350 gram
cukrułyżka
octułyżka
mąki ziemniaczanejNa masę
Śmietana kremówka 200 ml3/4 opakowania
mascarpone1 duży (podwójny) mars1 duża łyżka masy kajmakowejgarść
orzechów włoskich2 garści
płatków migdałów3 szt drobno pokrojonych
daktyliD posypania torcików gorzkie
kakaoNa początku należy przygotować
bezy, potrzebujemy: 6
białek 350 gram
cukru, łyżka
octu, łyżeczka
mąki ziemniaczanej.
Białka dynamicznie ubijamy dodajemy
cukier i
ocet. Na sam koniec dodajemy
mąkę, ale
mąkę z
białkami łączymy już delikatnie łyżką.
Bezy nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Muszą być one mniej więcej równe i ułożony w dosyć dużych odstępachPieczemy w temperaturze 180 przez ok 7 minut, następnie ok godziny w temperaturze 140 stopni.Masa:
Śmietana kremówka 200 ml,
ser mascarpone 3/4 opakowania 1 duży mars, łyżka masy kajmakowej, garść drobno pokrojonych
orzechów włoskich, 2 garści
płatków migdałów, 3 szt drobno pokrojonych
daktyli. Marsa drobno kroimy mieszamy z
mascarpone i
kajmakiem. Dodajemy do tego
orzechy włoskie,
daktyle i
migdały. Ubijamy kremówkę i łączymy ją razem z masą. Kremówkę dokładamy do masy bardzo delikatnie mieszając.Ostudzone
bezy przekładamy masą. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.Smacznego:)