ßßß Cookit - przepis na Mini torciki bezowe z marsem

Mini torciki bezowe z marsem

nazwa

Wykonanie

Tort bezowy ostatnimi czasy cieszy się w cukierniach ogromny powodzeniem. Jeśli mamy na niego ochotę w godzinach popołudniowych możemy mieć problem z jego kupnem. Jest on dosyć drogi, a nikt nie wie jak prosto można go zrobić.
Potrzebne produkty:
Na bezę
6 białek
350 gram cukru
łyżka octu
łyżka mąki ziemniaczanej
Na masę
Śmietana kremówka 200 ml
3/4 opakowania mascarpone
1 duży (podwójny) mars
1 duża łyżka masy kajmakowej
garść orzechów włoskich
2 garści płatków migdałów
3 szt drobno pokrojonych daktyli
D posypania torcików gorzkie kakao
Na początku należy przygotować bezy, potrzebujemy: 6 białek 350 gram cukru, łyżka octu, łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka dynamicznie ubijamy dodajemy cukier i ocet. Na sam koniec dodajemy mąkę, ale mąkę z białkami łączymy już delikatnie łyżką. Bezy nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Muszą być one mniej więcej równe i ułożony w dosyć dużych odstępach
Pieczemy w temperaturze 180 przez ok 7 minut, następnie ok godziny w temperaturze 140 stopni.
Masa: Śmietana kremówka 200 ml, ser mascarpone 3/4 opakowania 1 duży mars, łyżka masy kajmakowej, garść drobno pokrojonych orzechów włoskich, 2 garści płatków migdałów, 3 szt drobno pokrojonych daktyli. Marsa drobno kroimy mieszamy z mascarpone i kajmakiem. Dodajemy do tego orzechy włoskie, daktyle i migdały. Ubijamy kremówkę i łączymy ją razem z masą. Kremówkę dokładamy do masy bardzo delikatnie mieszając.
Ostudzone bezy przekładamy masą. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego:)
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/05/mini-torciki-bezowe-z-marsem.html