ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA Z DZIURKĄ

CIASTECZKA Z DZIURKĄ

nazwa

Wykonanie

Mistrzem cukiernictwa rodzinnego jest Ciocia Alina :) Ciocia Alina co święta musiała spełniać nasze (dziecięce) zachcianki - a to pierniczki (pieczone również na Wielkanoc w kształcie pisanek), a to orzeszki, a to ciasteczka z dziurką. Nie wspominając oczywiście o najróżniejszych sernikach, keksie itp. itd.
Ciasteczka z dziurką kocham miłością największą :) za ich niesamowitą kruchość, za słodycz przełamaną kwaśnym dżemem, za zapach, który właśnie wypełnia całe mieszkanie...
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka gotowane i przetarte przez sitko
- 1 żółtko surowe
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
plus:
- śmietana kwaśna 12% lub 18% (można pominąć)
- kwaśny dżem/marmolada (ja użyłam morelowej i wiśniowej)
Mąkę posiekać z masłem. Żółtka (gotowane i surowe) utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Jeśli ciasto jest za twarde dodać trochę śmietany (ja dodałam 2 płaskie łyżeczki). Wyrobić, rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać pary ciasteczek. Piec, aż się zarumienią (u mnie około 15 min. w 180 stopniach).
Ciasteczka sklejać po dwa marmoladą. Może je także polukrować.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zpasjawkuchni.blogspot.com/2013/10/baaardzo-kruche-ciasteczka-z-dziurka.html