Wykonanie
To ciasto już samą nazwą, kusi nasze
kubki smakowe. Pyszne kruche ciasta przełożone powidłem i pyszną słodziutką
bezą. Zaletą tego ciasta jest również to,że nie jest skomplikowane i raczej każdy może sobie upiec domowe ciasto.
Składniki:40 dag
mąki pszennej1 płaska łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
amoniaku10 dag
cukru pudru200 g
masła lub
margaryny2 łyżki kwaśnej
śmietany4
jajka1-2 małe słoiczki powidełWykonanie:
Margarynę,
żółtka,
mąkę z proszkiem,
amoniakiem i
śmietanę zarobić na kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na 2 jednakowej wielkości blaszki.
Białka ubić z
cukrem na pianę, oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi
orzechami. Piec w temperaturze 200 st. C 30 minut.Masa budyniowa:2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej5
żółtek20 dag
cukru pudru25 dag
masłaWykonanie:Jedną szklankę
mleka zagotować z
cukrami. Drugą zmiksować z
żółtkami i
mąką (jak na
budyń), dodać do gotującego się
mleka, zagotować. Ostudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony
budyń, cały czas ucierając.Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.Smacznego!