Wykonanie
Do świąt już całkiem blisko, a ja dopiero proponuję smażoną skórkę. Jest to jednak mało pracochłonne, więc zachęcam do przygotowania jej samodzielnie i wykorzystać do świątecznych wypieków. U mnie zaczęło się od tego że dostałam sporą ilość
pomarańczy i obrane skórki oczyściłam i namoczyłam. Dziś kiedy skórki oddały swoją gorycz ugotowałam je, a później zeszkliłam w słodkim
syropie. I oto powstał aromatyczny dodatek do ciast i deserów.
Składniki:5- 6
pomarańczy1 szklanka
wody1,5 szklanka
cukru1 łyżeczka
soliWykonanie:
Pomarańcze dokładnie obieramy, aby nie było białych części. Aby pozbyć się goryczy, do naczynia w którym będziemy moczyć skórkę, wsypujemy 1/2 łyżeczki
soli wkładamy obraną skórkę i zalewamy zimną
wodą, tak aby przykryła skórkę. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie skórkę odcedzamy, płuczemy i czynność powtarzamy kolejny raz. Po upływie 24 godzin skórkę dokładnie płuczemy i gotujemy na półmiękko w czystej wodzie. Z 1 szklanki
wody i
cukru przygotowujemy
syrop, dodajemy pokrojoną skórkę i razem gotujemy do momentu, aż skórka stanie się szklista. Gorącą skórkę wraz z
syropem wkładamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną skórkę można przechowywać przez długi czas i zawsze mamy aromatyczny dodatek do ciast pod ręką.Smacznego!