Wykonanie
W tym roku postanowiłam odgrzebać stary przepis i zrobić kompot
agrestowy z przecierem
truskawkowym. Jest to dosyć stary przepis a kompot wychodzi rewelacyjny. Większość z nas zachłysnęła się różnego rodzaju słodkimi
napojami, które wcale nie są zdrowe ani dla dorosłych a tym bardziej dla dzieci.
Składniki:2 kg niedojrzałego
agrestu1 kg
truskawek40 dag
cukruWykonanie:Obranym z szypułek
agrestem napełnić słoiki do 2/3 wysokości.Ugotować
syrop z
cukru i 1 litra
wody.
Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Wlać przecier
truskawkowy do gorącego
syropu. Gorącym słodkim przecierem zalać
agrest. Kompot powinien wypełniać słoiki do wysokości 2 cm poniżej krawędzi. Zamknąć. Pasteryzować w temp. 85 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić.Smacznego!