Kiedyś ciasto francuskie wykonywałam własnoręcznie, ale to bardzo mozolne zajęcie, i od kiedy już można kupić je w sklepie to po prostu sięgam po gotowca. Naszym ulubionym deserem z ciasta francuskiego są oczywiście rurki z kremem. Z ciasta francuskiego robię też inne przekąski, nie tylko słodkie. Oczywiście dziś ulubione rurki.1 opakowanie ciasta francuskiegoCiasto wyciągnąć z lodówki, a następnie lekko rozwałkować i pociąć na pasy. Paskami owinąć foremki do rurek i upiec, a po przestygnięciu napełniać kremem.Krem:1 litr mleka4 żółtka2 całe jaja1 cukier waniliowy25 dkg cukru pudru5 dkg masła8 dkg mąki pszennej8 dkg mąki ziemniaczanejWykonanie:Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.Jajka i żółtka ucieramy z cukrami na puch, dodajemy mąki oraz 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.Do gotującego mleka dajemy masło, gdy mleko zawrze wlewamy je cienkim strumieniem do masy z żółtek.Stawiamy na ogień i gotujemy aż zgęstnieje. Studzić i napełniać rurki.Smacznego!