Wykonanie
Kapusta to wspaniałe warzywo z którego można wyczarować wiele smacznych dań. Kto z nas nie zna smaku
kiszonej kapusty, wykorzystywanej do zrobienia surówki czy bigosu. Na pewno wiele osób zna i lubi smaczną zupę z
kwaszonej kapusty a mianowicie mam na myśli kapuśniak. W dzieciństwie nie przepadałam za takową zupą lecz na naszym
stole gościła dosyć często. Kiedy ja założyłam własną rodzinę kapuśniak odszedł w zapomnienie i bardzo rzadko go gotowałam. Starsze dzieci też nie przepadały za kwaśną zupą a najmłodsze dziecko wręcz jej nie cierpiało. Natomiast ja w miarę upływu czasu bardzo polubiłam tą zapomnianą przeze mnie zupę. Ostatnio pomyślałam trzeba by odkurzyć zwyczaje mojej babci i postanowiłam właśnie przygotować ją na obiad. Jakież było moje zdziwienie gdy usłyszałam pochwały pod swoim adresem od mojej najmłodszej pociechy że zupka była najpyszniejsza na świecie. A do przygotowania zupy potrzebowałam:
30 dag wypłukanej i odciśniętej
kapusty30 dag
boczku30 dag
kiełbasy2 łyżki zasmażki
liście lauroweziele angielskiekminek2
ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie
Kapustę posiekać i zalać
wodą dodać ziele,
kminek angielskie oraz
liście laurowe i podgotować.
Boczek i
kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do
kapusty pozostawiając wytopiony tłuszcz do usmażenia
mąki.Dodać wcześniej ugotowane
ziemniaki i chwilę podgotować. Ugotowany kapuśniak doprawić ziarenkami smaku oraz
pieprzem, zagęścić zasmażką.