Wykonanie
Ponoć wywodzące się z Meksyku guacamole robi się na bazie
awokado i
soku z cytryny bądź
limonki. Z braku jednego i drugiego w domowej lodówce, wykorzystałem sok z mocno dojrzałej połówki
pomarańczy. Jak dla mnie wyszło równie smaczne, bo w
sumie czemu miałoby wyjść złe?-
awokado, miękkie, dojrzałe- sok z połówki
pomarańczy-
sól- dowolne dodatki, np
pomidoryZ tego co się naczytałem, guacamole powinno się rozcierać a nie miksować. Tak też uczyniłem wprawiając w ruch widelec. Po dodaniu przypraw wyszła smaczna pasta. Dosypałem jeszcze trochę ziarenek. Ponoć w kuchni tex-mex dodają jeszcze rzeczy typu
mleko, może trzeba będzie kiedyś spróbować? Lepiej jest też nie odkładać tej pasty na później, zawsze można zrobić mniejszą porcję, a
potem zrobić jeszcze raz, bo to dosłownie 2 minuty w kuchni.Ze względu na zakup sporej ilości
awokado jakiś czas temu, guacamole gości u mnie na
stole prawie codziennie. Zazwyczaj jako dodatek do placków, naleśników, tortilli lub po prostu jako dodatek do
surowych warzyw. Na zdjęciu wersja z grzankami.