Wykonanie
Witam, dzisiaj przedstawiam wam bułeczki
cebulowe i
dyniowe na bazie
pieczywa pszennego.Składniki:ciasto pszenne
cebula prażona
pestki dyniwodaPrzygotowanie:Przygotowujemy ciasto pszenne. Porcjujemy 80 g bułeczki i kulamy część z nich a druga połowę zostawiamy nie ukulaną. Do miseczki wlewamy
wodę, tak aby można tam było zamoczyć bułeczkę.Chwytamy bułeczkę od
spodu(zdjęcie u dołu) , maczamy w wodzie i zanurzamy w pestkach dyni i odkładamy na blachę pestkami do góry. Następnie te nie uformowane bułeczki rozpłaszczamy ręką i wsypujemy na ciasto prażoną
cebulę i zagniatamy, w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej
cebuli. Formujemy podłużne bułeczki. Zastanawiałam się dlaczego nie należy posypywać
bułek cebulą, teraz już wiem:). Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy na 30 min, aby wyrosły. Kwadrans przed końcem wyrastania nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Bułeczki pieczemy przez 15 min i od razu wyjmujemy. Ja wyjmuje ciepłe
pieczywo do wiklinowych koszyków.