ßßß Cookit - przepis na 156. Bułeczki cebulowe i dyniowe

156. Bułeczki cebulowe i dyniowe

nazwa

Wykonanie

Witam, dzisiaj przedstawiam wam bułeczki cebulowe i dyniowe na bazie pieczywa pszennego.
Składniki:
ciasto pszenne
cebula prażona
pestki dyni
woda
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto pszenne. Porcjujemy 80 g bułeczki i kulamy część z nich a druga połowę zostawiamy nie ukulaną. Do miseczki wlewamy wodę, tak aby można tam było zamoczyć bułeczkę.
Chwytamy bułeczkę od spodu(zdjęcie u dołu) , maczamy w wodzie i zanurzamy w pestkach dyni i odkładamy na blachę pestkami do góry. Następnie te nie uformowane bułeczki rozpłaszczamy ręką i wsypujemy na ciasto prażoną cebulę i zagniatamy, w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej cebuli. Formujemy podłużne bułeczki. Zastanawiałam się dlaczego nie należy posypywać bułek cebulą, teraz już wiem:). Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy na 30 min, aby wyrosły. Kwadrans przed końcem wyrastania nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Bułeczki pieczemy przez 15 min i od razu wyjmujemy. Ja wyjmuje ciepłe pieczywo do wiklinowych koszyków.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/04/156-bueczki-cebulowe-i-dyniowe.html