Wykonanie
Witam, dzisiaj chciałabym wam przedstawić najpyszniejsze ciasto karmelowe z
orzechami włoskimi przepisu mojej cioci. Oczywiście
biszkopt mnie lubi i wyszedł w wersji mini.Składniki:
biszkopt1 puszka karmelu40 g rozwałkowanych
orzechów włoskich1 duża paczka
herbatników 200 g1/2 l kremówki2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie2 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Biszkopt upiec i ostudzić, następnie przewrócić
biszkopt na blachę papierem do góry, ściągnąć papier i wyłożyć blachę, a następnie przełożyć tam upieczony
biszkopt. Ten zabieg ułatwi nam późniejsze krojenie gotowego ciasta.Ubić
bitą śmietanę z
cukrem i rozpuszczoną
żelatyną i dokładnie wymieszać.Następnie wylać na
biszkopt i dokładnie rozprowadzić po całości. Na
bitą śmietanę układamy
herbatniki ( w oryginalnej wersji zamiast
herbatników jest kruche
miodowe ciasto, ale nigdy mi nie wychodzi więc sobie ułatwiłam zadanie). Na
biszkopt nakładamy karmel i posypujemy go
orzechami. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.