Wykonanie
...Otwieram rankiem lodówkę, patrzę i tak w
sumie nie wiem co bym zjadła na śniadanie,
ogórek,
pomidor, kiełki? Nieeee, postanowiłam zrobić coś innego, może nie jest to typowe śniadanie, bo raczej występuje jako deser, ale co mi tam, miałam ochotę, to sobie zrobiłam i już;p
Ryż na mleku z
bananami, wiórkami kokosowymi i
mlekiem kokosowym, o.Trochę słodka ta wariacja, ale bardzo smaczna.Przygotowanie: około 30 minKoszt: ~ 30 złSkładniki:puszka
mleczka kokosowego3-4
bananytorebka
ryżu białego10 dkg
masła1, 5 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru, najlepiej brązowego - ja użyłam białego nawet nie 1/4, bo nie lubię za słodkiegoopakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soliszczypta
cynamonu4 łyżki wiórek
kokosowychsok z
pomarańczy 3 łyżeczki
Mleczko kokosowe,
mleko,
cukier waniliowy i
sól zagotować.
Banany kroję na grube plastry, skrapiam
sokiem ze świeżej
pomarańczy Wsypać
ryż, ja użyłam
ryżu paraboiled, więc po 15-20 minutach jest akurat, można dłużej go gotować, ale ja nie lubię pap, wolę czuć ziarenka
ryżu.
Masło należy stopić w rondelku, dodać
cukier, lekko to stopić, mieszając. Włożyć
banany, wymieszać delikatnie, żeby ich za szybko nie "rozwalić". Podgrzewać jakieś 10 minut, żeby się to wszystko skarmelizowało.Następnie zdejmuję
ryż z płyty, dorzucam wiórki, mieszam i znowu podgrzewam, około 5 minut, nie dłużej.Tak przygotowaną zupkę wlewam do miseczek, dekoruję
bananami, na koniec posypuję
cynamonem dla smaku. Słodkieeeee jak nie wiem co, ale dobre;DSmacznego;]