Amarantus: cenne źródło białka, magnezu i żelaza. Czy wiecie, że te maleńkie ziarenka mają 5 razy więcej żelaza niż szpinak! A w dodatku jest bez glutenu. Warto wprowadzić ten produkt do swojego menu.Z płatkówamarantusa ugotowałam dziś szybko pyszne śniadanie.Składniki:50 g płatkówamarantusa Cezar100 g mleka owsianego1 mała łyżeczka cukru waniliowego Cezar1/2 jabłka1/2 bananakilka orzeszków arachidowychnasiona goiWykonanie:Płatkiamarantusa ugotować na mleku (może być dowolne roślinne) lub na wodzie ok. 8-10 minut. Przepis na mleko owsiane podawałam TUDodać cukier waniliowy, starte jabłko i banana i wszystko wymieszać widelcem lub zblendować.Wyłożyć na miseczkę, posypać posiekanymi orzeszkami i owocami goi.Smacznego!To porcja na jedną osobę. Takie połączenie jest pyszne i zdrowe. Dla niektórych mało słodkie ;) Można wtedy polać syropemdaktylowym lub od początku gotować płatki z 2-3 daktylami namoczonymi wcześniej w 2 łyżkach wrzątkuNastępnym razem spróbuję dodać zamiast banana łyżkę masła orzechowego własnej produkcji, bo połączenie amarantusa z orzeszkami jest wyjątkowo trafne.p.s. Zdjęcia wstawię po powrocie córki ze szkoły bo jakoś telefon odmawia współpracy :)