Wykonanie
Nie każdy może w święta zajadać się
ciastem. Niektórzy są na diecie inni nie tolerują glutenu... W niedzielę
Palmową zrobiłam na próbę pyszną babkę, która smakowała całej rodzinie. A w Święta będzie gościła na naszym
stole ta tradycyjna, drożdżowa oraz ta "fit". Dla każdego coś pysznego :) Polecam.
składniki masy:750 g
jabłek (wydrążonych, obranych )80 g
miodku mniszkowego (lub
cukru trzcinowego)35 g
żelatyny80 g
wody300 g
twarogudo dekoracji:
zielona galaretka1 zielone
jabłkosok z cytrynyWykonanie:
Żelatynę zalać zimną
wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia.
Jabłka umieścić w naczyniu Thermomixa i rozdrobnić 7-10 s. / obr. 4Dodać
syrop z mniszka (mnie został ostatni słoiczek) lub
cukier i uprażyć 15 min. / 90*C / obr.2Dwie minuty przed końcem gotowania dodać przez otwór w pokrywie namoczoną
żelatynę i zwiększyć obroty do 3,5Dodać
twaróg i wymieszać 15-20 s. / obr. 7; przelać do silikonowej foremki wypłukanej zimną
wodą. Odstawić do wystudzenia na ok. 1-2 godz.Dekoracja:Zielone
jabłko razem ze skórką pokroić w cieniutkie półplasterki, rozłożyć na talerzu i skropić
sokiem z cytryny.
Zieloną galaretkę rozpuścić w połowie
wody podanej na opakowaniu, ostudzić.Na wystudzonej
masie w foremce ułożyć plasterki
jabłka, zalać tężejącą
galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Wskazówki:
Żelatynę możemy zastąpić agar-agarZamiast
syropu z mniszka lekarskiego możemy użyć
cukier trzcinowy, kilka
daktyli,
syrop daktylowy lub dowolny słodzik.Kupną
galaretkę możemy zastąpić
sokiem jabłkowym z
żelatyną lub agarem.Najlepiej sprawdza się forma silikonowa, ponieważ z niej łatwo "wychodzi" babka na talerz.
Smacznego!