ßßß Cookit - przepis na Baba "fit" bez pieczenia

Baba "fit" bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Nie każdy może w święta zajadać się ciastem. Niektórzy są na diecie inni nie tolerują glutenu... W niedzielę Palmową zrobiłam na próbę pyszną babkę, która smakowała całej rodzinie. A w Święta będzie gościła na naszym stole ta tradycyjna, drożdżowa oraz ta "fit". Dla każdego coś pysznego :) Polecam.
składniki masy:
750 g jabłek (wydrążonych, obranych )
80 g miodku mniszkowego (lub cukru trzcinowego)
35 g żelatyny
80 g wody
300 g twarogu
do dekoracji:
zielona galaretka
1 zielone jabłko
sok z cytryny
Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia.
Jabłka umieścić w naczyniu Thermomixa i rozdrobnić 7-10 s. / obr. 4
Dodać syrop z mniszka (mnie został ostatni słoiczek) lub cukier i uprażyć 15 min. / 90*C / obr.2
Dwie minuty przed końcem gotowania dodać przez otwór w pokrywie namoczoną żelatynę i zwiększyć obroty do 3,5
Dodać twaróg i wymieszać 15-20 s. / obr. 7; przelać do silikonowej foremki wypłukanej zimną wodą. Odstawić do wystudzenia na ok. 1-2 godz.
Dekoracja:
Zielone jabłko razem ze skórką pokroić w cieniutkie półplasterki, rozłożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
Zieloną galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, ostudzić.
Na wystudzonej masie w foremce ułożyć plasterki jabłka, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Wskazówki:
Żelatynę możemy zastąpić agar-agar
Zamiast syropu z mniszka lekarskiego możemy użyć cukier trzcinowy, kilka daktyli, syrop daktylowy lub dowolny słodzik.
Kupną galaretkę możemy zastąpić sokiem jabłkowym z żelatyną lub agarem.
Najlepiej sprawdza się forma silikonowa, ponieważ z niej łatwo "wychodzi" babka na talerz.
Smacznego!
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2015/03/baba-fit-bez-pieczenia.html