Wykonanie
Truskawki mają się już ku końcowi... Wielka szkoda ! Postanowiłam więc zamknąć ich smak w słoiczkach, tak aby można się było nimi rozkoszować w chłodne zimowe wieczory. Smak
truskawek przełamałam smakiem
kiwi i w ten sposób powstały
truskawki w dwóch odsłonach:Składniki:Wersja nr 1 -
konfitury truskawkowe1 koszyk
truskawek (około 2 kg)szklanka
cukruszklanka
cukru żelującegoWersja nr 2 -
konfitury truskawkowa z
kiwi1 koszyk
truskawek (około 2 kg)szklanka
cukruszklanka
cukru żelującego6
kiwisok z cytrynyPrzygotowanie:Wersja nr 1 -
konfitury truskawkowe1.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką
cukru i odstawiamy na noc do lodówki.2. Następnego dnia zagotowujemy
truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę
cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku.3. Następnie przelewamy gorącą
konfiturę do słoiczków, i odwracamy je do góry dnem - pozostawiając je w ten sposób do ostygnięciaWersja nr 2 -
konfitury truskawkowa z
kiwiPowtarzamy krok 1 i 2 z przepisu powyżej. Po dodaniu
cukru żelującego i zgęstnieniu soku dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki
kiwi, pokropione
sokiem z cytryny. Następnie przelewamy gorące
konfitury do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem - pozostawiając do ostygnięciaSmacznego!:)