Wykonanie
Dzisiaj trochę kuchni azjatyckiej .. :)Myślę, że sajgonki najczęściej kojarzą nam się z wersją pieczoną albo na głębokim tłuszczu albo na patelni. Ja zdecydowałam się przygotować wersję bardziej fit - a mianowicie pieczone w piekarniku. Przyznam, że podane na ciepło, prosto z piekarnika jak i po wystygnięciu smakują dobrze.Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni motyw
krewetek i innych dodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką.Także wok w dłoń ! I do dzieła ! :)Składniki:250 g
krewetek ( ja użyłam białych Vannamei)1/3
pora (biała część)1 duża
marchewka100 g
makaronu sojowego180 g
kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek)płaty ciasta
ryżowego3 ząbki
czosnku1
limonkakawałek świeżego
imbirusos sojowypęczek
natki zielonej
pietruszkiolej do potraw z wokaPrzygotowanie:

Pora kroimy w drobne krążki a
marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn. Na woku rozgrzewamy
olej do potraw z woka, ja użyłam
oleju z
kiełków kukurydzianych z aromatem
imbiru i
trawy cytrynowej
Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razemRozmrożone
krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.

Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej
limonki, przeciśnięte ząbki
czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia
imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki i wrzucamy do woka.

Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy
sosem sojowym
Przygotowujemy płaski talerz z
wodą - będzie nam potrzebny do namaczania ciasta
ryżowego. Ciasto
ryżowego wkładamy na talerz z
wodą i namaczamy przez chwilę. Musimy wyczuć moment aby ciasto było na tyle miękkie żeby łatwo nam było zawijać sajgonki, ale nie za bardzo namoczone - gdyż wtedy będzie się nam rozrywać.


Na namoczone ciasto nakładamy łyżkę farszu. Sajgonki zwijamy zaczynając od dolnego brzegu, a następnie zakładając boki i górny brzeg. Robimy tyle sajgonek ile starczy nam ciasta i farszu:)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy sajgonki przez około 15 minut. Warto sprawdzać czy stały się już chrupiące. Wyśmienicie smakują podawane z
sosem sojowym lub ze słodkim sosem
chili.Smacznego ! :)

