Wykonanie
Witam WszystkichSwoiste
boom na
rabarbar w tym roku dobiegło końca, dlatego też dzisiaj placek z
rabarbarem, który czekał na swój czas i się doczekał.
Rabarbar ze swoją kwaskowatością sprawiał,że nie wzbudzał we mnie większego zainteresowania w szczególności do kompotu nie mogłem się przemóc do czasu, aż uznałem,że coś z tym trzeba zrobić. Pierwsza myśl, by upiec jakieś ciastoz
rabarbarem stała się motorem i w końcu przy kolejnych zakupach
rabarbar znalazł się w moim koszyku.Potrzebne składniki:

Ciasto- 200g
mąki pszennej- 6 łyżek
cukru trzcinowego- 15 dag
masła- 1
jajkoMarmolada- 1 kg
rabarbaru- 250g
cukruW garnku umieszczamy pokrojony w kawałki
rabarbar, dodajemy
cukier i umieszczamy na ogniu.

Podgrzewając na ogniu stale mieszamy, i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do miski dodajemy
mąkę,
cukier,
masło i
jajko i zagniatamydo uzyskania jednolitej masy.
Ciastem wykładamy spód i boki formy nasmarowanej
masłem, zostawiając przy tym kawałek ciasta. Następnie umieszczamy na cieście
marmoladę i na jej wierzchu z reszty ciasta układamy kilka łatek.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy, aż wystygnie,po czym posypujemy
cukrem pudrem i nasz placek z
rabarbarem gotowy.