ßßß Cookit - przepis na BRUKSELKA w SEROWYM SOSIE

BRUKSELKA w SEROWYM SOSIE

nazwa

Wykonanie

Lubicie brukselkę? Wiele osób nie przepada za charakterystyczną goryczką brukselki i nie je jej wcale. A to błąd, te miniaturowe kapuściane główki to źródło wielu cennych składników odżywczych. Brukselka to cenne źródło witamin C, D, E, K, a także z grupy B, beta-karotenu i kwasu foliowego. Dzięki obecności licznych soli mineralnych (magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu), brukselka zaliczana jest do najzdrowszych warzyw. Co więcej mogę powiedzieć? Jedzmy brukselkę na zdrowie!
Zachęcam do wypróbowania mojego nieskomplikowanego i bardzo szybkiego sposobu na brukselkę.
Składniki na 4 porcje :
500g świeżej brukselki
50g pokrojonego w kostkę serka topionego
(o obniżonej zawartości tłuszczu)
90ml chudego mleka
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka utartego parmezanu
Obrać brukselki (odciąć końce i ściągnąć pociemniałe liście). Gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż brukselka będzie miękka.
W małym rondelku umieścić pokrojony w kostkę topiony serek, wlać mleko i sok z cytryny. Ogrzewać na wolnym ogniu, aż do roztopienia sera.
Brukselkę odcedzić, przełożyć do jednego dużego, lub 4 małych naczyń żaroodpornych, polać sosem serowym, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 º C na 10-15 minut, do zapieczenia sera.
Brukselkę podawać gorącą, można posypać słodką papryką.
1 PORCJA to ok. 80kcal,
węglowodany: 6g, białko: 6g, tłuszcz: 4g
SMACZNEGO!
Źródło:http://dietologaz.blogspot.com/2013/10/jedz-i-chudnij-brukselka-w-serowym-sosie.html