Wykonanie
Lubicie brukselkę? Wiele osób nie przepada za charakterystyczną goryczką
brukselki i nie je jej wcale. A to błąd, te miniaturowe kapuściane główki to źródło wielu cennych składników odżywczych.
Brukselka to cenne źródło witamin C, D, E, K, a także z grupy B, beta-karotenu i kwasu foliowego. Dzięki obecności licznych
soli mineralnych (magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu),
brukselka zaliczana jest do najzdrowszych warzyw. Co więcej
mogę powiedzieć? Jedzmy
brukselkę na zdrowie!Zachęcam do wypróbowania mojego nieskomplikowanego i bardzo szybkiego sposobu na
brukselkę.
Składniki na 4 porcje :500g świeżej
brukselki50g pokrojonego w kostkę
serka topionego(o obniżonej zawartości tłuszczu)90ml chudego
mlekałyżeczka
soku z cytryny1 łyżka utartego
parmezanuObrać
brukselki (odciąć końce i ściągnąć pociemniałe liście). Gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż
brukselka będzie miękka.W małym rondelku umieścić pokrojony w kostkę
topiony serek, wlać
mleko i
sok z cytryny. Ogrzewać na wolnym ogniu, aż do roztopienia
sera.
Brukselkę odcedzić, przełożyć do jednego dużego, lub 4 małych naczyń żaroodpornych, polać sosem
serowym, posypać
parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 º C na 10-15 minut, do zapieczenia
sera.
Brukselkę podawać gorącą, można posypać
słodką papryką.
1 PORCJA to ok. 80kcal,węglowodany: 6g,
białko: 6g, tłuszcz: 4gSMACZNEGO!