Wykonanie
Ostatnio miałam ochotę na
lody, jednak jestem wybredna, niewiele jest takich, które mi smakują. Niezmiennie jednak uwielbiam
owoce, kuszące kolorem, zapachem, smakiem, także na zimno w formie
lodów. W zeszłym roku robiłam często
lody jogurtowe używając specjalnych pojemniczków do robienia
lodów. Jednak nie każdy ma pod ręką takie pojemniki, można sobie poradzić bez nich, wystarczą kubeczki po jogurtach. Każdy, kto ma małe dzieci, na pewno (nie ma wyjścia) od czasu do czasu kupuje danonki. Opakowania po danonkach świetnie nadają się do zrobienia własnych
lodów owocowych (to ich dodatkowy atut). Ja kupuje pojedyncze sztuki z plastikową łyżeczką, która "robi" za patyczek do
lodów, bo zwykle się ich nie używa. Przepisu na te
lody też nie potrzeba, wystarczą ulubione
owoce, coś do posłodzenia (w moim przypadku
stewia, ale jeśli ktoś słodzi
cukrem to
cukier), blender i zamrażalnik. Zobaczcie sami jakie to proste:

DOMOWE
LODY OWOCOWE
Składniki:
truskawkipomarańczakiwistewia do smakuopakowanie do
lodów + patyczki
Kiwi obieramy, kroimy i miksujemy ze
stewią, nakładamy pierwszą warstwę do pojemników (1/3 pojemnika). Myjemy miskę i blender, wrzucamy cząstki
pomarańczy, słodzimy i znów blendujemy. Do pojemników kładziemy drugą warstwę,
pomarańczową. Znów myjemy blender, wrzucamy do niego umyte
truskawki, słodzimy i miksujemy. Nakładamy ostatnią warstwę, wbijamy patyczki i
lody wędrują do zamrażalnika. Po kilku godzinach można już lizać domowe
lody owocowe.1 porcja (z opakowania po danonku) to ok. 50kcal, węglowodany: 9g,
białko 1g, tłuszcz: 0,4gSMACZNEGO!


Smakują i dużym i małym ;)Durszlakowe akcje: