Wykonanie
Ostatnio kupiłam
ciasteczka owsiane - zrobiłam to w pośpiechu, a jak już przyszłam do domu to się okazało, że mają w sobie mnóstwo
cukru, białej
mąki i ulepszaczy, których wolałabym unikać w diecie. Dlatego postanowiłam upiec
ciastka owsiane sama. Nic trudnego, a wiem co jem:
Składniki na 12
ciastek:25dkg
płatków owsianych10dkg
margaryny2 łyżki
miodu12dkg
mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka2 łyżki stewii/słodzika/10dkg
cukrułyżeczka
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)kilka kropli
olejku migdałowego (niekoniecznie)
Płatki owsiane zrumienić na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Margarynę roztopić i wymieszać z
miodem, lekko przestudzić.
Żółtko ucierać ze słodzikiem (ewentualnie
cukrem), dodać zrumienione
płatki owsiane,
mąkę z
proszkiem do pieczenia, roztopioną
margarynę z
miodem,
mąkę ziemniaczaną i
olejek migdałowy. Do utartej masy dodać ubitą pianę z
białek. Delikatnie wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładać łyżką
ciastka, zachowując
między nimi 4-5cm odstępu (trochę urosną). Wstawić do piekarnika i miec 15-20 minut w temperaturze 180 ° C na złoty kolor.
1 PORCJA (
ciastko) zawieraok. 160kcal, węglowodany: 21g,
białka: 5g, tłuszcze: 6gSMACZNEGO!