ßßß Cookit - przepis na Faszerowane udka z pistacjami

Faszerowane udka z pistacjami

nazwa

Wykonanie

W ostatnim przepisie napisałam, że skórki ściągnięte z udek kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. I tak się stało. Nadziałam je mielonym mięsem drobiowym z pistacjami. W ten sposób powstało niebanalne danie. Smacznego!
Składniki:
10 udek z kurczaka (pałek)
10 dag pistacji
sól
pieprz
przyprawa z Pomysłu na soczystego kurczaka
Z każdego udka ściągamy skórkę, starając się jej nie uszkodzić. Nie zdejmujemy jej jednak do końca, powinna trzymać się przy końcowej kości. Ucinamy tę końcówkę kości ze skórką na długość około 3 cm.
Mięso mielimy przez maszynkę. Doprawiamy solą i pieprzem dodając pokruszone pistacje. Taką mięsną masą nadziewamy skórki i górnym płatem przykrywamy farsz. Przygotowaną potrawę posypujemy przyprawą z Pomysłu na soczystego kurczaka.
Udka wkładamy do woreczka dołączonego do Pomysłu na soczystego kurczaka, podlewamy 1/3 szklanki wody, zamykamy woreczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozcinamy woreczek, aby skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/faszerowane-udka-z-pistacjami.html