Wykonanie
W ostatnim przepisie napisałam, że skórki ściągnięte z
udek kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. I tak się stało. Nadziałam je mielonym
mięsem drobiowym z
pistacjami. W ten sposób powstało niebanalne danie. Smacznego!
Składniki:10
udek z kurczaka (pałek)10 dag
pistacjisólpieprzprzyprawa z Pomysłu na soczystego
kurczakaZ każdego udka ściągamy skórkę, starając się jej nie uszkodzić. Nie zdejmujemy jej jednak do końca, powinna trzymać się przy końcowej kości. Ucinamy tę końcówkę kości ze skórką na długość około 3 cm.
Mięso mielimy przez maszynkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem dodając pokruszone
pistacje. Taką
mięsną masą nadziewamy skórki i górnym płatem przykrywamy farsz. Przygotowaną potrawę posypujemy
przyprawą z Pomysłu na soczystego
kurczaka.Udka wkładamy do woreczka dołączonego do Pomysłu na soczystego
kurczaka, podlewamy 1/3 szklanki
wody, zamykamy woreczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozcinamy woreczek, aby skórka ładnie się przyrumieniła.Smacznego!