ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z makiem

Biszkopt z makiem

nazwa

Wykonanie

Takie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki.
Składniki na masę makową:
30 dag maku
1 kostka masła
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach migdałowy
niecała szklanka cukru
Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną, zapach migdałowy, cukier. Wszystko gotujemy - uważamy, żeby mak się nie przypalił. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczony biszkopt.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/11/biszkopt-z-makiem.html