ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: kruche rurki - 3 składniki (bez jajek)

z cukrem pudrem: kruche rurki - 3 składniki (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Nawet nie wiedziałam, że wypiek o tak banalnym składzie okaże się taki pyszny. Mega kruchutkie, listkujące rureczki. Najpierw napotykamy warstwę maślanego kruchutkiego ciasta, a następnie nasze zęby zagłębiają się w kwaskowatą słodycz marmolady lub ewidentną słodycz nutelli. Zrobiłam z tymi dwoma nadzieniami (żadne nie wypłynęło), nie wiem, które lepsze, chyba to z nutellą? :D
Porcja na dwie blachy rurek.
200 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%
250 gramów zimnego masła lub margaryny
3 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:
około 400 gramów gęstej marmolady (z uporem maniaka proponuję tą z Biedronki lub z firmy Stovit) lub mały słoiczek nutelli (zagrzanej do płynności)
cukier puder
Mąkę wysypać na blat, dodać kostkę zimnego masła, posiekać ją na "grubą kruszonkę", dodać śmietanę.
Sprawnie zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 w miarę równe części. Dwie z nich zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki.
Trzecią część wywałkować na grubość około 3mm na lekko posypanym mąką blacie. Wycinać kwadraty o boku około 8 cm, na środku położyć nadzienie, zwinąć tworząc rureczkę.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie (nie urosną), piec około 25 minut (to nie błąd, powoli łapią kolor) w temperaturze 185 stopni, do lekkiego zezłocenia.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem, ewentualnie, bo dla mnie te z nutellą były wystarczająco słodkie, ale to już zależy od Was :)
To samo uczynić z pozostałymi częściami ciasta z lodówki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/03/kruche-rurki-3-skadniki-bez-jajek.html