Wykonanie
Składniki na ciasto:- 1/4l
wody (1 szklanka),- 125g
margaryny,- 5-6 jaj (w zależności od wielkości),- 1 szkl.
mąki pszennej (150g).Skłaniki na krem:- krem karpatka (Delecta 250g)- 500ml
mleka,- 200g
masła.Zagotować
wodę z
margaryną, dodać
mąkę i chwilę gotować, rozcierając dokładnie masę. Odstawić do ostygnięcia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno
jaja i miksować około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładać łyżką tworząc owalne kształty, na wcześniej wsymarowaną tłuszczem i posypanej
mąką blaszce. Pieczemy ok. 20-25 minut, w temperaturze ok. 180°C, o uzyskania złotego koloru. Upieczone i wystudzone
ciastka przełożyć przygotowanym kremem, można posypać
cukrem pudrem.Przygotowywać krem z przepisu na opakowaniu, tj. z 500ml
mleka odlać 1 szklankę. Rozprowadzić w niej zawartość
torebki. Pozostałe
mleko zagotowaać. Do gotującego się
mleka wlać rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotować, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokłanym wystudzeniu zmiksować masę z miękkim tłuszczem.
Smacznego,
Kasia : )