ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: ciasteczka ryżowe ( z kleiku ryżowego)

z cukrem pudrem: ciasteczka ryżowe ( z kleiku ryżowego)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te małe skubańce, wspomnienie dzieciństwa, na pewno nie tylko moje. Szybkie, łatwe, tanie, a jakie pyszne. Przepis z blogu "Rozczochrane okruszki" z moimi małymi zmianami. Zrobiłam dwie wersje z wiórkami kokosowymi i bez, podaję obie. Możemy, tak jak u Ani, dodać do nich ulubione bakalie, wszystkie modyfikacje super :)
Z tej porcji wychodzi cała blacha ciasteczek.
wersja z kokosem:
160 gramów kleiku ryżowego bez żadnych dodatków
3 średnie jaja
3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 gramów miękkiego masła
5 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
wersja "czysto ryżowa":
160 gramów kleiku
3 jaja
180 gramów masła
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
dodatkowo:
około 0,5 słoiczka dżemu, konfitury lub marmolady
Kleik wsypać do miski, wsypać proszek do pieczenia i przesiać rękami, dodać masło, jaja, cukier, wiórki, zagnieść jednolite ciasta. Odrywać małe kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm (trochę urosną). Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra - dół).
Jeśli zamierzamy użyć marmolady po uformowaniu kuleczki leciutko ją spłaszczyć (ale niewiele) i zrobić palcem zagłębienie jak przy klusce śląskiej. Nadzienie wyłożyć po upieczeniu w przypadku rzadszych przetworów, jeśli mamy twardą marmoladę, możemy wypełnić nią ciasteczka przed upieczeniem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/08/ciasteczka-ryzowe-z-kleiku-ryzowego.html