Wykonanie
Delikatne kruche ciasto, kwaskowate jabłuszka z
cynamonem i
maślana, pachnąca
wanilią kruszonka, myślę, że to ciasto można by nazwać "Pean na cześć szarlotki" lub..."Szarlotkowy rapsod" :))
ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej110 gram miękkiego
masła1
jajo1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegonadzienie
jabłkowe:1,5 kg
jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka
kaszy manny (opcjonalnie)0,5 - 3/4 łyżeczki
cynamonunie dodawałam
cukrukruszonka:100 gram miękkiego
masła5 łyżek
cukru + 1 łyżka
cukru waniliowego1 z dużym czubkiem szklanka
mąki pszennejMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło,
jajo,
cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby.Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki 24x24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić.Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki
wody, dusić do mocnego zredukowania soku (jeśli jabłuszka nadal są luźne, można dodać płaską łyżkę
kaszy manny), wyłączyć gaz i dodać
cynamon, wymieszać, lekko schłodzić.Z
mąki,
masła,
cukrów zagnieść kruszonkę.Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie jabłuszka, posypać kruszonką, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.