ßßß Cookit - przepis na szarlotka z kruszonką

szarlotka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Delikatne kruche ciasto, kwaskowate jabłuszka z cynamonem i maślana, pachnąca wanilią kruszonka, myślę, że to ciasto można by nazwać "Pean na cześć szarlotki" lub..."Szarlotkowy rapsod" :))
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
110 gram miękkiego masła
1 jajo
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
nadzienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie)
0,5 - 3/4 łyżeczki cynamonu
nie dodawałam cukru
kruszonka:
100 gram miękkiego masła
5 łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby.
Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki 24x24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić.
Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody, dusić do mocnego zredukowania soku (jeśli jabłuszka nadal są luźne, można dodać płaską łyżkę kaszy manny), wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić.
Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę.
Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie jabłuszka, posypać kruszonką, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-kruszonka.html