ßßß
foto: spheresis.comSkładniki:- pół tabliczki czekolady- pół kubka kwaśnej śmietany- 1 śmietana kremówka (250)- 2 szklanki mąki- 2 łyżki cukru pudru- 1/2 szklanki cukru brązowego- 1/4 szklanki cukru zwykłego- 3 łyżki kakao- 1 łyżeczka sody- szczypta proszku do pieczenia- 1/4 kostki masła- 2 jajaPrzygotowanie:W rondelku rozpuszczam czekoladę z kwaśną śmietaną i brązowym cukrem. Mąkę mieszam z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Zmniejszam obroty i dodaję powoli mąkę. Łączę z czekoladową masą a na koniec z ubitymi na sztywno białkami. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach. W mikserze ubijam kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę. Ciasto kroję na pół i wypełniam bitą śmietaną. Górę zdobię przy użyciu szprycy cukierniczej - wkładam do lodówki.