ßßß Cookit - przepis na żurawina do mięsa

żurawina do mięsa

nazwa

Składniki

Wykonanie

500g suszonej żurawiny
1,25l wody
Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę-aż owoce żurawiny będę mięciutkie a płyn zrobi się zawiesisty. Ot i cała sztuka.
Żurawiny nie trzeba słodzić! Będzie słodka:) Słodycz z jej wnętrza wydobywa się podczas gotowania, tak samo jak substancja żelująca.
Idealna do serów (szczególnie oscypka na ciepło), mięs i kanapek z szynką. Ja lubię wyjadać prosto ze słoika:)
Jeśli ugotujemy zbyt dużą ilość żurawiny, można włożyć ją do słoika -pasteryzujemy 15 minut (słoik 350 ml)
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2014/01/zurawina-do-miesa.html