Wykonanie

Kilka
razy przygotowałam tradycyjny
budyń tapiokowy na
mleku kokosowym i... niezbyt nam wszystkim smakował. Niby był dobry, ale Dziewczynki zawsze miały problem, by zjeść całą porcję. Resztkę perełek tapioki postanowiłam wykorzystać nieco inaczej - jako element słodkiej tarty. Tym razem
budyń przygotowałam na
mleku owsianym z dodatkiem
cukru muscovado i taka wersja okazała się dla nas strzałem w dziesiątkę ;) Wszystkim bardzo smakowało i musiałam się baaaardzo spieszyć by zrobić zdjęcie...Składniki na ciasto:1.5 szkl
mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 1850 od Babalskich)szczypta
soli morskiej1 łyżka
cukru dark muscovadook. 10 dag miękkiego
masławodaSkładniki na
budyń:2.5 szkl
mleka roślinnego (użyłam owsianego)3/4 szkl perełek tapioki2 łyżki
cukru muscovado (użyłam wersji dark)szczypta
soli morskiejPonadto:7-8
moreli wypestkowanych i przekrojonych na połowy
Mąkę wymieszałam z
solą i
cukrem, dodałam
masło oraz taką ilość
wody by zagnieść ciasto, które będzie zwarte. Rozwałkowałam ciasto i umieściłam w formie do tarty (23cm). Nakłułam dno widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 20 minutach wyjęłam spód.By przygotować
budyń zagotowałam
mleko owsiane z dodatkiem szczypty
soli oraz
cukrem muscovado, a następnie dodałam perełki tapioki. Gotowałam na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż perełki były przezroczyste (czyli ok. 25-30 minut).Na podpieczony spód przelałam
budyń, na wierzchu ułożyłam połówki
moreli. Wstawiłam ponownie do piekarnika (180 stopni) na 25 minut.Kroiłam po wystudzeniu. Jeszcze lepiej - po schłodzeniu, ale u nas do tego etapu przetrwał mały kawałek ;)