ßßß Cookit - przepis na Sam mak, czyli makowiec japoński

Sam mak, czyli makowiec japoński

nazwa

Wykonanie

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto (pod warunkiem, że mamy przygotowaną masę makową). Wystarczy tylko wymieszać składniki i cierpliwie poczekać aż się upiecze. Najlepiej upiec je wieczorem w dniu poprzedzającym konsumpcję ;) Dla fanów maku :)
Składniki:
ok. 700g masy makowej (zrobiłam z tego przepisu, zamiast miodu użyłam tym razem melasy)
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
3-4 jajka ekologiczne
3-4 łyżki mąki orkiszowej razowej
1 jabłko, pokrojone w plastry
ponadto: cukier puder (zrobiłam z cukru nierafinowanego)
Masę makową wymieszałam z czekoladą, jajkami i mąką. Przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam plastry jabłka.
Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Kroiłam po całkowitym ostudzeniu.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/01/sam-mak-czyli-makowiec-japonski.html