Pyszna wegańska alternatywa dla sosu jogurtowo-ziołowego! Większość tego sosu została u nas zużyta do pieczonych warzyw, ale równie dobrze smakował na kanapce (jako pasta) z dodatkiem pomidora :) Po nocy w lodówce nieco zgęstniał, więc był idealny na kanapkę.Składniki:1 szkl orzechów nerkowca1 szkl przegotowanej wody1 łyżeczka płatkówdrożdżowych1 ząbek czosnku, zmiażdżony3-4 ogórki zielone, starte na drobnych oczkach i odsączone1 ogórek kiszony, drobno posiekany2 łyżki pietruszki zielonej, drobno posiekanej1 łyżka soku z cyrynyprzyprawy: sól morska, pieprzziołowyOrzechy z dodatkiem wody zmiksowałam blenderem ręcznym na gładką pastę. Dodałam pozostałe składniki i wymieszałam; doprawiłam solą i pieprzem.