ßßß Cookit - przepis na Wegański sos ogórkowo-ziołowy (na bazie nerkowców)

Wegański sos ogórkowo-ziołowy (na bazie nerkowców)

nazwa

Wykonanie

Pyszna wegańska alternatywa dla sosu jogurtowo-ziołowego! Większość tego sosu została u nas zużyta do pieczonych warzyw, ale równie dobrze smakował na kanapce (jako pasta) z dodatkiem pomidora :) Po nocy w lodówce nieco zgęstniał, więc był idealny na kanapkę.
Składniki:
1 szkl orzechów nerkowca
1 szkl przegotowanej wody
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
3-4 ogórki zielone, starte na drobnych oczkach i odsączone
1 ogórek kiszony, drobno posiekany
2 łyżki pietruszki zielonej, drobno posiekanej
1 łyżka soku z cyryny
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Orzechy z dodatkiem wody zmiksowałam blenderem ręcznym na gładką pastę. Dodałam pozostałe składniki i wymieszałam; doprawiłam solą i pieprzem.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/06/weganski-sos-ogorkowo-zioowy-na-bazie.html