Wykonanie
Jakiś czas temu było mi potrzebne
mascarpone; a właściwie tylko 1 łyżka, do farszu foccaci z
cukinią . Chciałam więc wykorzystać resztę ;) Wymyśliłam więc szybki deser, słodzony dojrzałymi
bananami, z odrobinką
skórki pomarańczowej i
migdałami.
Migdały zalałam wrzątkiem, obrałam i posiekałam grubo (można użyć gotowych, blanszowanych
migdałów). Moje dziewczynki chciały byśmy użyły
biszkoptów - każdy więc dostał po jednym. Nie są one jednak konieczne - bez nich deser będzie równie smaczny i zupełnie bezcukrowy :)Składniki (4 porcje):2 dojrzałe
bananyok. 450g
sera mascarpone1 kopiasta łyżka
kakao (używam ekologicznego, raw)1 kopiasta łyżka karobu (można zastąpić
kakao, będzie mocniej
kakaowe i bardziej wytrawne)skórka z jednej
pomarańczy (najlepiej niewoskowanej)garść
migdałów, zblanszowanych i posiekanych gruboewentualnie: 4 podłużne
biszkopty, pokruszone
Banany wrzuciłam do miski malaksera, zmiksowałam na gładko. Dodałam
serek mascarpone oraz
kakao i karob. Ponownie wymieszałam. Na końcu wmieszałam skórkę z
pomarańczy.Do pucharków nałożyłam po 1 kopiastej łyżce kremu, następnie do każdego pucharka wkruszyłam po 1
biszkopcie (nie jest to konieczne), który przykryłam pozostałym kremem. Posypałam
migdałami.Wstawiłam do lodówki na ok. 1-2 godziny.