ßßß Cookit - przepis na Żółto-zielona pasta do chleba. Z ciecierzycy i zielonej cebulki

Żółto-zielona pasta do chleba. Z ciecierzycy i zielonej cebulki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio ciecierzyca to moja ulubiona podstawa do robienia past do chleba. Tym razem miałam pod ręką zieloną cebulkę, obowiązkowo czosnek i olej. Ponieważ kupiłam w Lidlu bio olej z rzepaku postanowiłam wypróbować go w tej paście i okazało się, że bardzo dobrze do niej pasuje!
Składniki:
1 szkl ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 zielone cebulki, posiekane
3 łyżki oleju rzepakowego (użyłam bio) lub oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
Ciecierzycę umieściłam w malakserze i zmiksowałam, po czym dodałam do niej czosnek, cebulkę, sól oraz olej i jeszcze raz zmiksowałam (tak, by nie każda cebulka została zmiażdżona). Na końcu dodałam natkę pietruszki i wymieszałam. Przełożyłam do słoiczka.
Można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia (ale raczej szybciej zniknie; przynajmniej u nas aż tyle czasu nie wytrzymuje ;))
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/10/zoto-zielona-pasta-do-chleba-z.html