ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna, rozgrzewająca kawa. Orkiszowa

Aromatyczna, rozgrzewająca kawa. Orkiszowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo rzadko piję kawę ziarnistą, "prawdziwą". Zwykle raczę się wersją zbożową, ale nie jakąś tam inką. O, nie! Taka w ogóle by mi nie smakowała. Gotuję sobie (i swoim domownikom) kawę zbożową, orkiszową, która też występuje w małych ziarenkach. Do tego dodaję rozgrzewające przyprawy: imbir, cynamon, anyż, czasem też kardamon. Po dodaniu odrobiny syropu z agawy (albo miodu, dla tych którzy go lubią i stosują) mamy przepyszny, rozgrzewający napój na chłodne, jesienno-zimowe dni! Moje dzieci za nim przepadają... Polecam od razu przygotowanie większej ilości i podzielenie się z kimś zmarzniętym ;)
Składniki (na 1 porcję):
1 i 1/3 szkl wody
1 kopiasta łyżeczka kawy zbożowej orkiszowej (używam ekologicznej, sprowadzanej z Czech)
przyprawy (na czubku łyżeczki): imbir, cynamon, anyż, kardamon
1 łyżeczka syropu z agawy
Do wody wrzucam przyprawy i zagotowuję. Następnie wrzucam kawę i gotuję na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Dodaję syropu z agawy i odstawiam na kilka chwil, po czym przelewam przez sitko do ulubionego kubka.
Wersja kakaowa: wraz z przyprawami wrzucam do garnka ok. 1 łyżeczki łusek kakaowych (kakałszale).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/10/aromatyczna-rozgrzewajaca-kawa-orkiszowa.html