ßßß Cookit - przepis na Czerwona? Zielona? Żółta? Faszerowana papryka!

Czerwona? Zielona? Żółta? Faszerowana papryka!

nazwa

Wykonanie

Cena papryki poszła w dół. Czas ją wykorzystać w kuchni! Moja ulubiona to czerwona - jest najsłodsza i najbardziej mi smakuje :) Tym razem faszerowana czarną soczewicą i kaszą jaglaną. Wyszła bardzo smaczna.
Składniki:
6 średnich papryk czerwonych
1 mała cebula, posiekana i sparzona
2 filiżanki* czarnej soczewicy, ugotowane w 4 filiżankach wody
2 filiżanki kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 4 filiżankach wody
3-4 ząbki czosnku, zmiażdżonego
100g sera feta, pokrojonego w kostkę
sól morska, pieprz ziołowy
Wszystkie składniki na farsz mieszam, doprawiam do smaku i odstawiam.
Papryki przekrawam na dwie części - większą, w której umieszczam farsz oraz mniejszą, która służy za "pokrywkę"; oczyszczam z nasion, myję i faszeruję przygotowanym wcześniej farszem. Wkładam do prostokątnej blaszki i piekę ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Podaję z jakąś "surowizną" w postaci sałatki.
*moja filiżanka ma150ml
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/08/czerwona-zielona-zota-faszerowana.html