Wykonanie
W ramach piątkowego pieczenia powstała jeszcze granola. Lubimy
płatki pod różnymi postaciami, prezentuję tu jedną z naszych ulubionych wersji. Bardzo prosta - tylko
płatki owsiane z
orzechami - ale przepyszna! Polecam ją z
syropem klonowym, który idealnie podkreśla smak
orzechów. Jeśli go nie mamy, możemy zawsze dodać
cukru trzcinowego. Samo wykonanie granoli zajmuje trochę czasu; a właściwie trochę trzeba poczekać, aż granola się upiecze, ale przecież nie robimy jednorazowo jednej porcji tylko więcej :) Śniadanie z domową granolą to bardzo szybka sprawa - wystarczy wsypać ją do miseczki i dodać ulubione składniki. Propozycje podania poniżej.Składniki:500g
płatków owsianych (najlepiej nie błyskawicznych)szczypta
soli3-4 łyżki
syropu klonowego /cukru trzcinowego1 duże
jabłko, starte na grubych oczkach (nie obieram go)2 łyżki
oleju (używam z pestek
winogron)Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, po czym przekładam do foremki i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia 2-3
razy mieszam, by
płatki nie przypaliły się za bardzo z wierzchu. Wyciągam z piekarnika, studzę i przekładam do dużego szklanego, szczelnie zamykanego słoja.Propozycje podania: z rozmiażdżonym
bananem + sezonowymi
owocami (
truskawki,
maliny,
jagody) z sosem
truskawkowym (np. z tego przepisu) z
jogurtem naturalnym (samym lub dodatkowo z
suszonymi owocami)Smacznego!