ßßß
Zaczynamy od deseru ;) Pyszne, zdrowe i bezmleczne lody, które dostarczą naszym dzieciom (i nam samym) słodyczy i nie zaśmiecą niepotrzebnie organizmów, a na dodatek dostarczą cennych składników odżywczych. Pomimo braku mleka /śmietanki mają bardzo kremową konsystencję. Sos czekoladowy to łatwy sposób na ukrycie awokado ;) Znikają szybko...Składniki lodów (na 4 porcje):4-5 bananów, pokrojonych na kawałki i zamrożonychok. 30 dag truskawek, mrożonychSkładniki sosu + ozdobniki:1 dojrzałe awokado1 łyżka miodu1 łyżka kakao (najlepiej ekologicznego) dla ozdoby: świeże truskawki (pokrojone na mniejsze części), migdały (posiekane dowolnie)Zaczynamy od wyjęcia mrożonych owoców z zamrażarki i przygotowania dodatków: sosu czekoladowego, truskawek oraz migdałów, by potem szybko wszystko podać zanim lody się rozpuszczą ;)Składniki na sos, czyli awokado, miód oraz kakao miksujemy na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Tego samego blendera (oczywiście po umyciu) używamy do wykonania lodów: banany miksujemy wraz z truskawkami, również do uzyskania gładkiej masy (może w niej zostać kilka kawałeczków, gdyby nasz blender zaczął odmawiać nam posłuszeństwa). Lody przekładamy do pucharków, dekorujemy sosem, świeżymi owocami oraz migdałami.Inspiracja zaczerpnięta stąd