Wykonanie
Zaczynamy od deseru ;) Pyszne, zdrowe i bezmleczne
lody, które dostarczą naszym dzieciom (i nam samym)
słodyczy i nie zaśmiecą niepotrzebnie organizmów, a na dodatek dostarczą cennych składników odżywczych. Pomimo braku
mleka /śmietanki mają bardzo kremową konsystencję. Sos
czekoladowy to łatwy sposób na
ukrycie awokado ;) Znikają szybko...Składniki
lodów (na 4 porcje):4-5
bananów, pokrojonych na kawałki i zamrożonychok. 30 dag
truskawek, mrożonychSkładniki sosu + ozdobniki:1 dojrzałe
awokado1 łyżka
miodu1 łyżka
kakao (najlepiej ekologicznego) dla ozdoby: świeże
truskawki (pokrojone na mniejsze części),
migdały (posiekane dowolnie)Zaczynamy od wyjęcia
mrożonych owoców z zamrażarki i przygotowania dodatków: sosu
czekoladowego,
truskawek oraz
migdałów, by
potem szybko wszystko podać zanim
lody się rozpuszczą ;)Składniki na sos, czyli
awokado,
miód oraz
kakao miksujemy na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Tego samego blendera (oczywiście po umyciu) używamy do wykonania
lodów:
banany miksujemy wraz z
truskawkami, również do uzyskania gładkiej masy (może w niej zostać kilka kawałeczków, gdyby nasz blender zaczął odmawiać nam posłuszeństwa).
Lody przekładamy do pucharków, dekorujemy sosem, świeżymi
owocami oraz
migdałami.Inspiracja zaczerpnięta stąd