ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki oraz łyżka do oprószenia truskaweknieco ponad pół szklanki brązowego cukrupół łyżeczki proszku do pieczeniapłaska łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu1 jajkopół kostki (100 g) masłaok. 150 g gęstego jogurtu naturalnego (lub innego)ok. 1/4 szklanki mlekaponad szklanka pokrojonych w kostkę truskawekgarstka płatków migdałowychMąkę przesiać do miski. Wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać do niego jogurt, mleko oraz jajko. Wymieszać dokładnie składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Do ciasta wsypać pokrojone w kostkę i oprószone mąką truskawki. Wymieszać.Całość przełożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia [na tortownicę należy podwoić ilość składników oraz wydłużyć nieco czas pieczenia] i posypać płatkami migdałowymi.Piec w 180 o C przez ok. 60 min.Wyjąć i wystudzić całkowicie.