Wykonanie
Dziś nieco mniej standardowo niż zawsze, bo zamiast ciasta czy zupy-krem - przepis na smaczny obiad. Wbrew wszelkim pozorom obiad ten przygotowuje się bardzo szybko, w zasadzie można powiedzieć, że robi się sam od pewnego momentu :). Przepis pochodzi z tej strony .
Składniki:1 polędwiczka wieprzowa3 łyżki
masła1 średnia
cebula (lub pół większej)ok. 3/4 szklanki
bulionu (może być z kostki)ok. pół słoiczka
konfitury żurawinowej3 łyżki
octu balsamicznegosól,
pieprzPolędwiczkę przyprawić
solą i
pieprzem.
Masło rozgrzać w niewielkim garnku i obsmażyć na nim polędwiczkę ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić ją. Następnie wlać
bulion,
ocet balsamiczny i
konfiturę.Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości
polędwiczki.Podawać z
ziemniakami i surówką (może być z
kapusty pekińskiej).
Polędwiczki polać powstałym podczas gotowania sosem z
cebulką.