Wykonanie
Zdecydowanie nie jest to danie w 5 min, ale od czasu do czasu każdy znajdzie czas, żeby ulepić takie pierożki ;-)
Składniki na ciasto:200 g
mąki z
ciecierzycy100 g
mąki gryczanej150 g
mąki ryżowejłyżeczka
soli250 ml
wody1 łyżeczka
cukru brązowego1 łyżka
siemienia lnianego (zmielonego w młynku do
kawy)30 g
drożdży+
mąka do posypywania (ja użyłam ryżowej)Farsz:2
cebule1 mała
cukiniapół puszki
groszkułyżka
oleju kokosowegosól,
pieprz do smakuWykonanie:Zaczynamy od ciasta. Do dużej miski wsypujemy
mąki,
sól, siemię.
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w letniej wodzie następnie dodajemy do miski.Wszystkie składniki zagniatamy, zajmie to około 10 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki, jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze odrobinę
mąki.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na mniej więcej godzinę.Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do momentu aż się przyrumieni. Następnie kroimy
cukinię, na dosyć małe kawałeczki. Dodajemy do
cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Pod sam koniec dorzucamy
groszek, mieszamy.Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy. Dużą szklanką lub miską wycinamy kółka. Mniej więcej łyżkę farszu kładziemy na jedną stronę kółka i dokładnie zaklejamy brzegi pieroga. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pierogi pieczemy w temp 210 st przez około 15-18 min.Smacznego!