Wykonanie
Składniki na spód:150 g
daktyli150 g
migdałów tartych (można też samemu zmielić w młynku)krem:1/4 szklanki
kaszy jaglanej50 ml
mleka sojowego (lub innego roślinnego)1 dojrzały
banan1 łyżeczka karobu
gorzka czekolada (kawałek do ozdoby, opcjonalnie)Wykonanie:
Daktyle moczymy przez 30 min. Jak trochę zmiękną odcedzamy, przekładamy do naczynia, dodajemy tarte
migdały i miksujemy. Masa nie musi być idealnie jednolita :-) Gotowe "ciasto" przekładamy do foremek np. takich do babeczek (najlepiej silikonowych - będzie łatwiej wyjąć) i wyklejamy nimi dno oraz brzegi (na wysokość ok. 2 cm, grubość 5 mm). Wstawiamy do lodówki.
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości
wody przez około 15 min. Jak przestygnie dodajemy pokrojonego
banana,
mleko i karob. Miksujemy na gładką masę.Wyjmujemy nasze mini
spody z lodówki, wyjmujemy z foremek i wypełniamy kremem. Z podanych proporcji wychodzi około 10 babeczek. Smacznego!