Wykonanie
Czasami wszystko, czego potrzeba do szczęścia to filiżanka
kawy i kawałek dobrego,
czekoladowego ciasta. Dzisiejszy wypiek jest wilgotny, bogaty w smaku, ale mało słodki, więc dodatek w postaci kremu z
mascarpone jest nieodzowny. Kilka prostych składników i pyszne ciasto jest gotowe :)
JOGURTOWE CIASTO
CZEKOLADOWE Z KREMEMSkładniki:75g
masła90g
cukrujajko1/2 szklanki
jogurtu greckiegoszklanka
mąki1/4 szklanki
kakaołyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:250g
mascarpone250ml kremówki
cukier puderMąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z
cukrem i dodać
jajko. Do masy
maślanej na zmianę dodawać mieszankę mączną i
jogurt, szybko mieszając. Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki (keksówki) i piec w temperaturze 1160 stopni przez około 30 minut.Kremówkę z
cukrem pudrem lekko ubić i, wciąż miksując, dodawać
mascarpone. Wystudzone ciasto przełożyć kremem.Początkowo bazowałam na przepisie stąd .