ßßß Cookit - przepis na Rabarbar po raz pierwszy...

Rabarbar po raz pierwszy...

nazwa

Wykonanie

Wyzwanie, które Wam dzisiaj przedstawiam, nazywa się rabarbar. Nigdy wcześniej go nie jadłam, więc miałam spore obawy przed pieczeniem ciasta. Ale nie było się czego bać – wyszła świetna krucha tarta z kwaśnym, miękkim nadzieniem, posypana słodką kruszonką. Z pewnością to nie ostatni raz, kiedy używam rabarbaru w kuchni :)
TARTA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ:
Składniki (ciasto):
190g mąki
2 żółtka
60g cukru
120g zimnego masła lub margaryny
łyżka cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu
Dodatkowo:
4-5 łodyg rabarbaru
cukier
I na kruszonkę:
60-70g masła
4 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki
Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rabarbar dokładnie obrać i pokroić, następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i obficie posypać cukrem (wymieszać, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w cukrze). Piec w temperaturze 160°C przez 10-15 minut (można włączyć tryb grillowania).
Formę do tarty wyłożyć ostudzonym ciastem i wstawić do piekarnika na 180°C na około 15 minut. Potem na spód wyłożyć ostudzony rabarbar (bez soku, który wyciekł) i wszystko posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 10 minut (do zrumienienia kruszonki).
Wpis dołączam do akcji:
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2014/06/rabarbar-po-raz-pierwszy.html