ßßß Cookit - przepis na Świąteczna skórka

Świąteczna skórka

nazwa

Wykonanie

Świąteczne wypieki nie mogą się bez niej obyć. Co prawda dawniej za nią nie przepadałam (zawsze wybierałam pączka z najmniejszą ilością tych farfocli), ale teraz coraz bardziej przekonuję się do jej smaku. Ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak z cytrusową nutą. Mowa oczywiście o skórce pomarańczowej :)
SMAŻONA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
Skórka z dwóch dokładnie umytych pomarańczy
100g cukru (2/3 szklanki)
150ml wody (2/3 szklanki)
Sok z 1/3 cytryny
Skórkę pomarańczy moczyć w wodzie przez dwa dni, zmieniając wodę kilka razy dziennie.
Później pogotować ją przez 10 minut, wystudzić i odkroić białą skórkę. Pokroić w paseczki lub w kostkę i gotować w syropie z cukru i wodysyrop zgęstnieje (ok. 20 minut). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2013/12/swiateczna-skorka.html