Wykonanie
„Zrób coś z tymi truskawkami” – usłyszałam ostatnio. Nie ma sprawy! To, że poobijane
truskawki się słabo prezentują, nie oznacza wcale, że źle smakują – szczególnie w duecie z
cynamonem, czego dowodem są zrobione przeze mnie muffinki J
TRUSKAWKOWE MUFFINKI Z
CYNAMONEMSkładniki na 18 muffinek:200g
truskawek260g
mąkiJajko180g
cukru100ml
oleju250ml
jogurtu2 i ½ łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
sodyMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem. Roztrzepać
jajko, wymieszać z
cukrem,
olejem i
jogurtem oraz z obranymi i umytymi
truskawkami pokrojonymi w sporą kostkę. Na to przesiać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (z termoobiegiem) przez 15 minut. Zostawić w formie na pięć minut, aby ciasto mogło odpocząć.Smak muffinek bardzo mi się spodobał – były słodkie dzięki
truskawkom, nieco pikantne dzięki cynamonowi, a jednocześnie lekkie dzięki jogurtowi. Strzał w dziesiątkę! JPrzepis, który zmodyfikowałam, pochodzi z książki „Babeczki słodkie i pikantne” wydawnictwa Weltbild.