ßßß
„Zrób coś z tymi truskawkami” – usłyszałam ostatnio. Nie ma sprawy! To, że poobijane truskawki się słabo prezentują, nie oznacza wcale, że źle smakują – szczególnie w duecie z cynamonem, czego dowodem są zrobione przeze mnie muffinki JTRUSKAWKOWE MUFFINKI Z CYNAMONEMSkładniki na 18 muffinek:200g truskawek260g mąkiJajko180g cukru100ml oleju250ml jogurtu2 i ½ łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu½ łyżeczki sodyMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem oraz z obranymi i umytymi truskawkami pokrojonymi w sporą kostkę. Na to przesiać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (z termoobiegiem) przez 15 minut. Zostawić w formie na pięć minut, aby ciasto mogło odpocząć.Smak muffinek bardzo mi się spodobał – były słodkie dzięki truskawkom, nieco pikantne dzięki cynamonowi, a jednocześnie lekkie dzięki jogurtowi. Strzał w dziesiątkę! JPrzepis, który zmodyfikowałam, pochodzi z książki „Babeczki słodkie i pikantne” wydawnictwa Weltbild.