ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie:

Przygotowanie:

nazwa

Wykonanie

Tłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :)
Składniki: (na ok. 18 szt.)
0,6 kg mąki
50 g drożdży
75 g cukru
5 żółtek
0,25 l mleka
5 kostek smalcu
1 łyżka masła
kieliszek rumu
marmolada
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka, z łyżeczką cukru i 3-ma łyżkami mąki. Przykrywamy rozczyn i odstawić na około 10 min.
W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić objętość.
Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.
Strząsamy z pączka mąkę, kładziemy na powierzchni smalcu i smażymy około 2-3 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy znów 2-3 min. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/02/domowe-paczki.html