ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

nazwa

Wykonanie

Bardzo, ale to bardzo uwielbiam leczo!
Mogłabym je robić i jeść, jeść, jeść...
Dzisiaj trochę w innej wersji, bo z cukinią.
Koniecznie wypróbujcie przepis i rozgrzejcie się tej jesieni! :)
Potrzebujemy:
3 średniej wielkości papryki czerwone
3 średniej wielkości papryki zielone
3 średniej wielkości papryki żółte / kremowe
2 średniej wielkości cebule
1 dużą lub 2 małe cukinie
krążek twardej kiełbasy np. zwyczajnej
3 pomidory
sól
pieprz
ostra mielona papryka
margaryna
Krok po kroku:
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroimy w grubszą kostkę.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę.
Cebule obieramy z łupin i kroimy w grubszą kostkę,
Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
W dużym garnku podsmażamy kiełbasę na margarynie, gdy zbrązowieje dodajemy cebulę.
Po niedługim czasie dodajemy paprykę, cukinię i pomidory. Możemy całość podlać odrobiną wody.
Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ewentualnie możemy dodać świeżą ostrą paprykę lub tabasco.
Gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
Podajemy z chlebem lub ryżem.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/09/leczo-z-cukinia.html