ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny codzienny

Chleb pszenny codzienny

nazwa

Wykonanie

Z dumą przedstawiam Wam mój debiut:
CHLEB! :)
Do jego pieczenia zabierałam się już od dawna,
ale dopiero teraz się odważyłam i jestem z siebie,
no i z chlebka dumna! :)
Na pierwszy ogień poszedł codzienny chleb pszenny.
Jest pyszny, mięciutki i dobrze wyrośnięty.
I na prawdę bardzo łatwy do zrobienia!
Nie trzeba się bać i zwlekać - jak ja - tylko PIEC! :)
A zapach, który roznosi się po domu,
jest wprost nie do opisania...
Potrzebujemy (standardowa keksówka):
15 g świeżych drożdży
550 g mąki pszennej typ 550 lub 650
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki soli
50 g oleju
300 g letniej wody
Krok po kroku:
Drożdże łączymy z cukrem i 1 łyżką letniej wody.
Mąkę łączymy z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, solą i wodą. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Finalnie powinno lekko lepić się do rąk.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zagniatamy chwilkę, aby je odgazować, formujemy z niego wałek i wkładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, przykryć folią i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 220◦C. Tuż przed włożeniem bochenka do piekarnika nacinamy go wzdłuż. Pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200◦C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy z formy i pieczemy go na kratce jeszcze 10 minut.
Studzimy i cieszymy się smakiem i zapachem świeżego chleba! :-)
Smacznego! :-)
POLECAM TEŻ MOJE PRZEPISY NA BUŁKI :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/09/chleb-pszenny-codzienny.html