Wykonanie
Z dumą przedstawiam Wam mój debiut:
CHLEB! :)Do jego pieczenia zabierałam się już od dawna,ale dopiero teraz się odważyłam i jestem z siebie,no i z
chlebka dumna! :)Na pierwszy ogień poszedł codzienny
chleb pszenny.Jest pyszny, mięciutki i dobrze wyrośnięty.I na prawdę bardzo łatwy do zrobienia!Nie trzeba się bać i zwlekać - jak ja - tylko PIEC! :)A zapach, który roznosi się po domu,jest wprost nie do opisania...
Potrzebujemy (standardowa keksówka):15 g świeżych
drożdży550 g
mąki pszennej typ 550 lub 6501/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżki
soli50 g
oleju300 g letniej
wodyKrok po kroku:
Drożdże łączymy z
cukrem i 1 łyżką letniej
wody.
Mąkę łączymy z rozpuszczonymi
drożdżami,
olejem,
solą i
wodą. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Finalnie powinno lekko lepić się do rąk.Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto zagniatamy chwilkę, aby je odgazować, formujemy z niego wałek i wkładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką, przykryć folią i znów odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 220◦C. Tuż przed włożeniem bochenka do piekarnika nacinamy go wzdłuż. Pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200◦C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie
chleb wyciągamy z formy i pieczemy go na kratce jeszcze 10 minut.Studzimy i cieszymy się smakiem i zapachem świeżego
chleba! :-)Smacznego! :-)
POLECAM TEŻ MOJE PRZEPISY NA
BUŁKI :-)