Sezon jesiennych chłodów w pełni...Aby osłodzić sobie ten czas proponuję - po raz kolejny i na pewno nie ostatni - babeczki! :)Dzisiaj czekoladowe babeczki z płatkami owsianymi i polewą kakaową .Pyszne, puszyste i baaardzo czekoladowe! :)Do piekarników - gotowi - start!Potrzebujemy (10 sztuk):1 i 1/3 szklanki mąki pszennej1 szklankę cukru2/3 szklanki mleka50 g masła1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżki kakao2 garście płatków owsianych górskich lub błyskawicznychPolewa:2 łyżki masła1 łyżka kakao1 łyżka mleka1 łyżeczka cukruKrok po kroku:Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.Masło topimy i studzimy.Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy z cukrem.Jajko, mleko i masło mieszamy razem i wlewamy do suchych składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane i mieszamy.Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy 25 minut.W czasie pieczenia tworzymy polewę: masło topimy, dodajemy do niego kakao, cukier i mleko. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści.Polewą smarujemy upieczone i lekko wystudzone babeczki.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w akcjach: