Wykonanie
Pieczenie z dziećmi to zawsze wielka frajda. Razem z Jachem postanowiliśmy upiec muffinki z
dżemem. Wybrałam bardzo prosty przepis by maluch sobie z nim poradził i zabraliśmy się do pracy. Zrobiliśmy banalnie proste ciasto, ponakładaliśmy w foremki i po kilkunastu minutach cieszyliśmy się fantastycznymi, pysznymi babeczkami. Polecam nie tylko dla dzieci :)Przepis pochodzi z GoodFood Polska nr 2.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 5 minut + 18 minut pieczeniaIlość porcji: 12 babeczekSkładniki:200g
mąki pszennej140g
masła130g
cukru trzcinowego100ml
jogurtu naturalnego2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
sody12 łyżeczek
dżemu (nasz pochodził z tego przepis)W jednej misce umieszczamy suche składniki tj.
mąkę,
sodę oraz
cukier. W drugiej mokre czyli
jogurt,
jajka i ekstrakt
waniliowy. Składniki w obu miskach mieszamy. W małym garnuszku topimy
masło. Do suchych składników dodajemy mokre oraz stopione
masło. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy do nich 2/3 ciasta. Na środek każdej muffinki układamy łyżeczkę
dżemu, a następnie rozkładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15-18 minut. Studzimy na kratce. Smacznego.