Wykonanie
Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z
cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;)

Potrawa wolna od glutenu.*Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:1 duża
cukinia4 łyżki mielonych
migdałów4 łyżki
bułki tartej2
jajkaOlej rzepakowy do smażenia
Przyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
tymianek*Osoby nie jedzące glutenu zamiast
bułki tartej powinny użyć 8 łyżek mielonych
migdałów J
Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy
solą i
pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy
olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy
jajka, a w drugiej mieszamy
migdały,
bułkę tartą i łyżeczkę
tymianku.
Cukinie maczamy w
jajku, a
potem w wymieszanych ze sobą migdałach i
bułce. Układamy na patelni. Krążki najlepiej umieszczać od brzegu do centrum, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zanim ułożymy ostatnią, pierwszą już należy przełożyć na drugą stronę. Powinna
mieć śliczny, złoty kolor. Jeśli lubimy możemy ją posypać delikatnie
żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Krążki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego J
